מהי שיטת T.B.P – Talking Body Parts?
זוהי שיטת טיפול המבוססת על הרעיון שלכל אדם כמה "אניים", לחלקם הוא מודע ולחלקם לא. בין ה"אניים" השונים יש מערכת יחסים וטיבה משפיע על מערכות היחסים שלו עם הסובבים אותו ועם עצמו. ביטוי כל אחד ואחד מה"אניים" אלו ושינוי במערכות היחסים בין אותם "אניים" מאפשר בניית "עצמי" יציב וקוהרנטי. במהלך הטיפול המטופל לומד לדבר מתוך גופו, ההנחייה היא קבועה ...אך בכל פעם משתתפים איברים אחרים.....
את מערכת היחסים הפנימית ניתן לשנות בעזרת שיטת הטיפול. שיטת הטיפול כוללת תהליך מובנה של זיהוי האני, הפיכתו למודע, ביטוי רגשותיו והכרתו באני האחר (הפנימי גם הוא). כך, מתאפשרת מודעות לחלקים שונים, הגדרה והפרדה פנימית. אלו יוצרים גבולות ו"עצמי" מכיל, יציב וקוהרנטי.
על הפילוסופיה שמאחורי השיטה:
בכל תא אצורים רגש, תחושה וזכרון. לקבוצה של תאים החוברת יחד לכדי איבר יש "זהות". לצורך העניין נקרא לזהות זו "אני" בכל אדם יש "אניים" רבים. "...האדם איננו אחד, אין לנו "אני" אחד וקבוע, אלא הרבה מאד "אני", האדם הוא בעצם הרבה מאד "אני". רגע אחד האדם הוא אני אחד, ברגע השני האדם הוא אני שני וברגע אחר האדם הוא אני שלישי, וכך ללא קץ... ... המשגה הגדול ביותר, הוא לחשוב שאדם הוא תמיד אותו אדם. אדם לעולם איננו אחד. הוא משתנה בלי הרף. לעתים רחוקות נשאר אותו אדם, אפילו למשך חצי שעה." מתוך: החיפוש אחר המופלא / אוספנסקי, עמ' 63.
"...לכל חלק בגופו של האדם יש התמחות משלו, תפקיד משלו, יעוד משלו. לכל חלק בגוף האדם נמצאת היכולת לחשוב את עצמו, ולדעת את ייעודו. מכאן, שמכלול היעודים של אברי הגוף כולם, הוא היעוד של האדם. האדם הוא האחדות של כל מרכיביו, כי האדם הוא גופו השלם". אירית רושין, שמאל ימין ומה שבניהם, עמוד 4.
מערכת היחסים בין אותם "אניים" משפיעה על מערכות היחסים עם אנשים בסביבה ועל התפקוד בתחומי חיים שונים. אני יציב וקוהרנטי מאפשר יכולת הכלה, התמודדות עם משברים, שליטה בשינוי דפוסים ושחרור חרדות והתנהגויות אוטומטיות.
למי השיטה מתאימה?
השיטה מתאימה למבוגרים ולמתבגרים. ניתן לטפל בה גם בילדים מגיל 4-5 אך מומלץ שיהיה זה מטפל האמון על טיפול בילדים וידע להתאים את הטיפול לשלב ההתפתחותי של הילדים.
לאילו בעיות הטיפול בשיטה מתאים?
הטיפול מאפשר שינוי מהותי במערכות יחסים עם הקרובים לנו ולכן מתאים מאוד למי שחווה קשיים בתחום הזוגיות, לרווקים ורווקות המעונינים לשנות את אופן ההתקשרות שלהם עם בני זוג. בנוסף הטיפול מתאים מאוד להורים לילדים – הטיפול מאפשר שינוי פנימי בהורה ופעמים רבות רואים את התוצאות אצל הילד. בנוסף מתאים הטיפול למי שמתקשים לתפקד בתחומי חיים רבים, לאנשים המרגישים שאינם "בשלים" להתמודד עם החיים, וגם למי שמעוניין בתהליך התפתחות עמוק.
לאחר משבר, הטיפול מאפשר "חזרה לחיים" וריפוי של דפוסים שהתקבעו בעקבותיו, כגון, מערכות יחסים הרסניות, אי פניות הורית, הערכה עצמית נמוכה ועוד.
האם השיטה מרפאה מחלות פיזיות?
שיטה זו מתמקדת בטיפול בנפש באמצעות השיחה עם הגוף, אך מבוססת על תפיסת הגוף והנפש כאחד. תאי הגוף נחשבים כבעלי תפקוד פיזי אך גם בעלי תודעה ורגש. מכיוון שמחלה בתפיסה זו היא ביטוי לפגיעה רגשית, בוודאי שלטיפול יש השפעה על הגוף, אך עם זאת השפעה זו אינה ישירה. המטפל מוודא בתחילת התהליך שלמטופל המשאביים הפיזיים לעבור תהליך ואינו מתערב בתהליכים רפואיים אחרים. למחלות מסויימות ישנם תרגילים ספציפיים המותאמים למחלה, כמו לסרטן, מחלות אוטואימוניות ועוד...
האם במהלך הטיפול נוגעים בגוף?
לא, הטיפול נעשה תוך כדי שיחה. בחלק מהתרגילים מתבקש המטופל לנוע בהתאם להוראות המטפל. מטפלים שהוסמכו בשיטות של מגע (שיאצו, רפלקסולוגיה, עיסוי והילינג) יוכלו לשלב את התרגול בעת המגע ובכך להגיע אל רבדים עמוקים אף יותר או לחדד את ביטוי הרגש של כל איבר.
האם ניתן לשלב את השיטה עם שיטות אחרות?
כן בהחלט, חלק מהשיטות המשמשות לעיבוד השינוי שבעקבות התרגילים יילמדו במהלך מסלול ההכשרה (שיטת תחושות, דמיון מודרך, חלימה ועוד) חלק אחר יוזכר בהקשר לאופן בו מומלץ להשתמש בהן במקביל לתרגילים (פרחי באך, שיטת המסע, מגע והילינג)
מי מוכשר לטפל בשיטה
מטפל מוסמך הוא מי שעבר את מסלול ההכשרה במהלכו חווה בעצמו את התהליך. במהלך מסלול ההכשרה עוברים התלמידים תרגילים רבים ואף לומדים להשתמש בכלים עבור עצמם.
מה לומדים במהלך מסלול ההכשרה
במהלך המסלול לומדים המטפלים לעתיד את המשמעויות של כל איבר ואיזור בגוף. בנוסף לומדים על תהליך הטיפול ואיך לעזור למטופל בעיבוד השינוי על ידי שימוש בשיחה, ב"שיטת תחושות" ועוד. הטיפול עושה שימוש בתרגילים בהם יש הנחייה מובנית שהיא מעין תסריט קבוע, פרוטוקול ידוע מראש של שאלות מנחות. במסלול ההכשרה מחדדים את השימוש בתסריט ושמים דגש על קשיים שיכולים לעלות במהלך התרגילים.